Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Platba hotovostí nemá nulové náklady. I ty bankovky a mince někdo musí vyrobit a dostat za to zaplaceno. Tyto náklady platíme skrytě v daních. Další náklady jsou spjaty s počítáním hotovosti, nošením peněz z pokladen do banky apod. To zase platíme v ceně zboží.

A s energetickými náklady bitcoinu to také není tak jednoznačné, jak se často tvrdí. Většinou se porovnává spotřeba bitcoinové transakce se spotřebou energie na transakci VISA/Mastercard, ale co všechny budovy, zaměstnanci bank a jejich spotřeba když jsou v práci... Kromě toho na transakce existují efektivnější kryptoměny než bitcoin.

Ale také jsem skeptický k tomu, že by v dohledné době kryptoměny nahradily fiat měny. Pokud nedojde k nějakému globálnímu krachu, tak všichni zůstanou v dnešním peněžním systému a s bitcoinem budou leda spekulovat.

2 0
možnosti

Díky za názor. "Výroba" hotovosti je pro mne něco jako těžba, tedy počáteční náklad. Používání hotovosti v běžném styku se obejde i bez dalších nákladů, když si odmyslíte specifické případy nošení hotovosti do banky, apod.

Budovy, banky, zaměstnanci atd. pak nejsou pro transakce nutné, poskytují primárně jiné služby než příjem, výdej či počítání hotovosti nebo provádění transakcí, takže je zrádné je do toho započítávat. Zaplatit někomu předáním hotovosti můžete kompletně bez prostředníka (banky), kde je náklad nula. Třeba sousedovi za jablka :)

To jsou mé úvahy k tomuto tématu.

0 0
možnosti

Takže stát může všechno, luskne prsty a bitcoin zmizí? Leda by zavedli podobou kontrolu sítě jako v KLDR.

0 1
možnosti

Nezmizí, ale legální použití tím bude znemožněno, což je samozřejmě pro běžné transakce problém.

0 0
možnosti
Foto

Je dobré si uvědomit, že i díky řízenému hospodářství se máme tak jak se máme.

Zdroj: https://milanrericha.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=767540

Řízené hospodářství je nejlepší cesta k chudobě.

2 0
možnosti
Foto

Proč tam dáváte odkaz na článek pod kterým je vaše reakce? Řízené a regulované je rozdíl.

1 0
možnosti

stále nechápu, jak je možné, že vlády tolerují virtuální měny. není nic ideálnější pro praní peněz než virtuální měna, kde se téměř nedá dohledat vlastník ani historie.

2 0
možnosti
Foto

Nejdříve si nastudujte jak BTC funguje, protože to co říkáte není až tak pravda. Historii dohledáte vždy, vlastníka už hůře, ale také.

1 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2703x
Neustále sleduji zprávy a nahlas přemýšlím nad tím, jak se tento svět mění a co to znamená. Vedu si také blog s videoarchivem.

Bavit se spolu můžeme i na http://twitch.tv/juppeek