Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narvané obchody den před zavřením jsou přírodním zákonem

Vláda nečekaně zavřela všechny obchody na Velký pátek a z hlubin diskuzí se opět vynořili lidé nechápající přírodní zákony. Jeden obrázek napoví, proč jsou ve čtvrtek narvané obchody, jako by si lidé nemohli nakoupit jindy.

Každý den přináší spoustu zajímavých událostí, které často zapadnou v záplavě jiných. Již přes rok vybírám každý den ty nejzajímavější. Jaký by byl váš výběr?

Dnes mne zaujaly zprávy typu "v pátek bude všude zavřeno, Češi vzali obchody útokem". Pod nimi a spolu s tím na sociálních sítích se totiž naprosto dle očekávání a již tradičně objevila záplava komentářů typu (autentické doslovné citáty):

  • Lidi, co blbnete? To opravdu nevydržíte dva dny bez nakupování? Vždyť v sobotu bude zase otevřeno...
  • Jeden den zavřeno, potom otevřeno v sobotu a všichni se z toho můžete zbláznit. Si neumíte nakoupit tak, abyste v těch obchodech nemuseli furt smrdět? Ať je zavřeno klidně dva tři dny, vás to rozhodí? Směšné.
  • Lidi dělají, jako kdyby měla být válka. To nikdo nemá doma mrazák a musí nakupovat každý den?
  • Pitomci, projel jsem celou Moravu a u každýho nákupáku praskala parkoviště ve švech. Ono bude zavřeno, CELÝ JEDEN!!!! DEN. Místo procházky venku pří parádním počasí raději tlačí vozejk mezi regálama s ostatníma pitomcema. 

Tito lidé žel netuší, jak fungují základní přírodní zákony, například ten o zachování energie, a zcela bezelstně si představují, že když se jeden den zavře, lidé kteří chodí ten den nakupovat se prostě někde ztratí mezi ostatními, kteří chodí nakupovat v jiné dny. Jeden den zavřeno? Tak přijdou jindy. Potíž je v tom, že oni přesně to udělali. Konkrétně - přišli jindy, než kdy chodí běžně nakupovat.

Vše (doufejme) alespoň částečně osvětlí následující obrázky, kterým by mohla porozumět i duše unavená současnou zmatenou situací.

Za běžného provozu chodí lidé nakupovat do obchodů tak nějak rovnoměrně, jen před víkendem o něco více a o víkendu o něco méně, nejčastěji aby mohli užívat klidu a necourali po nákupech, když mohou raději odpočívat na zahradě nebo vyrazit o víkendu na výlet. A je třeba si uvědomit, že to z velké části neznamená, že všichni kdo nakupují v obchodech, tam jezdí každý den - někdo jezdí na nákupy jednou týdně, jiný dvakrát či třikrát a ve skutečnosti jen málokdo tam zajíždí opravdu každý den, protože to prostě a jednoduše není potřeba.

Když potom vláda moudrých hlav z čistého nebe v pondělí rozhodla, že na Velký pátek (shodou okolností běžně nakupováním nejvytíženější den) zavře všechny obchody komplet a (téměř) bez výjimky, donutila tím tu velkou skupinu pravidelných pátečních nakupujících vtlačit se (doslova) mezi nakupující čtvrteční. Případně, pokud jsou trochu uvědomělí a přemýšlejí dopředu, mezi nakupující víkendové. Protože ale v pondělí budeme slavit další svátek se zavřenými obchody, došlo tento týden k předem celkem logicky odhadnutelnému jevu - sedm nákupních dní se smrsklo na pouhých pět.

Ne že by člověk k životu nutně potřeboval sedm nákupních dní, ale zde se mimo jiné ukazuje potřeba zachovat matematiku jako jeden z povinných maturitních předmětů. Zavření dvou dnů zcela přirozeně způsobí větší tlak na dny ostatní, v tomto případě konkrétně na čtvrtek před Velkým pátkem a na víkend před pondělím, kdy budou obchody opět veřejnosti nepřístupné.

Je přitom v lidské přirozenosti dojet si nakoupit DŘÍVE než zásoby dojdou, ne později. Jestliže byl někdo zvyklý dělat víkendové nákupy v pátek, nebude je najednou dělat v sobotu, protože v sobotu ráno už prostě potřebuje spotřebovávat to, co si nakoupil (dříve v pátek, nyní) ve čtvrtek.

Posměšné komentáře výše tak nejspíš dělají lidé, kteří mají jiný režim (a nejspíš i dostatek času) jezdit nakupovat své zásoby v průběhu běžného týdne. Zákonitě jim tedy přijde směšné, že někomu mimořádně zavřený den naruší pravidelný rytmus a on se musí - ať chce nebo nechce - vlepit mezi pravidelné čtvrteční nakupující. Nejsmutnější vlastně je, že výše uvedeným způsobem komentující vlastně ukazují jen svoji neschopnost základní empatie a neochotu vidět dál než za svůj nákupní košík.

Vláda pak (žel po několikáté) dokázala na jedné straně nutit lidi do co největších omezení vzájemných kontaktů a na straně druhé je nutí, aby těch kontaktů měli co nejvíce. Pokud vám to přijde schizofrenní, nejste sami.

Máte-li jiný názor, klidně se o něm podělte v komentářích, rád si přečtu reálné protiargumenty. Děkuji.

 

Co se také odehrálo 1. 4. 2021:

* 1778 – Neworleánský obchodník Oliver Pollock vytvořil symbol "$"
* 1893 – Na základě washingtonské mezinárodní konference z roku 1884 začal platit systém 24 hodinových pásem vymezených poledníky.
* 1926 – V rozhlasovém vysílání Českého rozhlasu byl zaveden nový časový signál. Vysílal se vždy v poledne a ve 22.00 hodin ze Státní hvězdárny v podobě 6 teček.

 

Krátký přehled zpráv z 31. 3. 2021

 

Autor: Milan Řeřicha | pátek 2.4.2021 6:50 | karma článku: 35,56 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Milan Řeřicha

Nejsprávnější je vánočního kapra utopit, tvrdí umělá inteligence

Utrpení vánočních kaprů prodávaných z kádě pohledem umělé inteligence ChatGPT. Nejlepší je podle ní vánočního kapra utopit nebo zdrogovat.

15.12.2022 v 6:15 | Karma: 6,11 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní

Milan Řeřicha

Vláda rezignovala na testování, od úterka jedeme na dobré slovo

S novými opatřeními platícími od úterý se vláda nemazala a rovnou vyhlásila, že testování už není třeba a děj se vůle Boží.

7.6.2021 v 20:30 | Karma: 15,60 | Přečteno: 792x | Diskuse| Společnost

Milan Řeřicha

Zrušme valorizaci důchodů! Je proti přirozenosti.

Pravidelná valorizace (navýšení důchodů o růst cen tak, aby si za ně bylo možno koupit stále stejně) by si zasloužila zrušit. Nedává žádný smysl.

27.5.2021 v 19:31 | Karma: 20,04 | Přečteno: 1316x | Politika

Milan Řeřicha

Pán prstenů je rasistický film

Není možné nadále skrývat, že filmová trilogie Pán prstenů je dle dnešních měřítek plná rasismu, zesměšňování a urážek a měla by být bez náhrady smazána a herci potrestáni.

20.4.2021 v 6:44 | Karma: 17,44 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Milan Řeřicha

Izrael utratil za vakcínu miliardy a ušetřil stovky miliard. My utratíme stovky miliard a

Naše země je ráj slevových akcí (pravých i falešných) a tak jsme možná už ztratili přehled o tom, co je opravdu cenné a přináší prosperitu. Protože jinak nebude brzy co zachraňovat.

18.3.2021 v 19:10 | Karma: 16,06 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:12

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2703x
Neustále sleduji zprávy a nahlas přemýšlím nad tím, jak se tento svět mění a co to znamená. Vedu si také blog s videoarchivem.

Bavit se spolu můžeme i na http://twitch.tv/juppeek